6. Wie schreef het?
Onderzoek naar de auteur
Tot slot is het natuurlijk belangrijk te kijken naar de auteur! Wie schreef het? Wat voor iemand is het? Met welke belangen? Dat iemand veel papers op zijn naam heeft staan, wil nog niet zeggen dat hij een gekwalificeerd onderzoeker zonder belangen is. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen of je wel of niet iets hebt aan de auteur van een artikel:
1. Google Scholar geeft je meer inzicht in de auteur van een artikel. Door op de naam van de auteur te klikken bij je Google Scholar zoekresultaat, opent er een pagina met een overzicht van de auteur. Hier staat vaak precies wie hij is, voor welke organisatie hij werkt, hoe vaak hij geciteerd is, etc. Hoe meer informatie: hoe beter. En hoe vaker geciteerd: hoe beter!
2. Verder is ook het gebruik van bronnen van de auteur een goede indicatie (dat is het eigenlijk altijd). Wat voor soort bronnen gebruikt de schrijver? Het wil nog wel eens voor komen dat een artikel gepresenteerd wordt als een wetenschappelijk artikel, maar feitelijk alleen maar betekenisloze bronnen bevat. Ben dus ook daar kritisch op!
3. Google de naam van de auteur wanneer het artikel niet op Scholar staat. Dat het artikel niet op Google Scholar staat, is namelijk niet meteen een teken dat het niet waar is. Door even goed uit te zoeken wie een artikel geschreven heeft, kan je al veel beter beoordelen of je een artikel mag geloven.